Virksomheden SteelXperts med base i Holstebro og omkring 50 medarbejdere har igennem snart to årtier haft en ledende position i Danmark som leverandør i produktkategorien rustfri stål. De er særligt specialiserede inden for rør- og stålkonstruktioner til fødevareindustrien.


Langsigtet strategi om at øge kvalitet gennem 3D laserscanning

Med en langsigtet strategi om at optimere forretningen og øge kvaliteten ønskede SteelXperts at investere i 3D-scannere. Henholdsvis en Leica BLK360 til laserscanninger for generering af nøjagtige punktskyer af produktionsfaciliteter og et Matterport Pro2 3D kamera til visualisering og præcis dokumentation.

For at have et proof of concept valgte SteelXperts at teste de nye scannere på en konkret opgave i forbindelse med opførelsen af et test-mejeri, hvor SteelXperts leverede rør til produktionsanlægget.

De to nye 3D-scannere skulle dels sikre dokumentation for leverancen. Både af den samlede installation og de enkelte delkomponenter med høj detaljegrad og præcision, samt sikre at SteelXperts kunne producere elementerne med stor nøjagtighed, inden de landede på sitet. Dette havde to årsager: Eftersom der var tale om en fødevareproducent, var der meget strenge hygiejnekrav. Hver gang en medarbejder forlod fabrikshallen, skulle vedkommende gennemgå en meget omstændelig desinfektionsproces for at kunne vende tilbage. Behov for at forlade bygningen for at foretage tilpasninger skulle derfor helst holdes på et minimum.
Tilpasninger af mere omfattende karakter, som måtte kræve en tur til fabrikken i Holstebro, skulle også gerne minimeres, da der var meget lang transport.

”For os betyder det meget, at vi kan nøjes med at gå ind én gang. Vores marked er i høj grad inden for fødevareindustrien, og her er hygiejnekravene ekstremt høje. Det kan tage op imod en time at komme fra hoveddør til produktionshallen, hvor installationen skal laves. Derfor er en mulighed for at have alle elementer præfabrikeret, og at de passer perfekt, vigtigt for os. Med 3D scanningerne har vi alle de nødvendige mål”.
Ivan Koefoed-Pedersen Produktionsteknolog, SteelXperts

Tick Cad 3d laserscanning Steelxperts

Dokumentation og massive tidsbesparelser med 3D laserscanning 

På den konkrete opgave kunne SteelXperts lave forudgående scanninger med præcise mål af både sitet og produktionsanlæggets detaljer og dermed være sikre på, at alle elementer passede nøjagtigt og ikke have behov for yderligere tilpasning inden installation. Med 3D-scanningerne af både sitet og produktionsanlægget kan SteelXperts desuden uden yderligere opmålinger levere elementerne til fremtidige behov, som test-mejeriet måtte få.

På det længere sigt kan SteelXperts realisere deres strategi og høste de samme fordele som i forbindelse med leverancen til test-mejeriet på alle deres opgaver. Med kunder i hele landet og flere leverancer off shore, betyder det, at de kan producere elementer, der ikke kræver tilpasninger efterfølgende, hvilket ikke alene øger sikkerheden for kvaliteten af deres produkter, men også potentielt vil begrænse behovet for rejseaktivitet og give meget store besparelser - både tid og penge.

”Vi kommer til at benytte 3D scanninger i alle vores opgaver. Det er oplagt, at det betyder en stor effektivisering af vores produktion. Vi overvejer også at tilbyde andre mindre smedevirksomheder, at vi kan lave scanninger for dem. Det vil specielt være oplagt, når vi samarbejder med andre på en opgave. Så har alle adgang til præcise mål og mulighed for at præfabrikere elementer, der passer med det samme”.
Ivan Koefoed-Pedersen Produktionsteknolog, SteelXperts
 

At levere fyldestgørende dokumentation af leverancer understøtter også strategien og er en udmøntning af SteelXperts erklærende mission om at være en leverandør med en meget høj grad af troværdighed.

SteelXperts 3D scanningsløsninger

HARDWARE: Leica BLK360 laserscanner Matterport Pro2 3D kamera Scan&Go - UPLIFT500

SOFTWARE: SteelXperts var allerede kunde hos TickCad og superbrugere af Autodesks PD&M Collection, særligt Inventor Professional, hvortil alle data fra scanningerne nemt uploades til efterfølgende behandling. Til særlig understøttelse af Leica BLK360 investerede SteelXperts også i CloudWorx og Cyclone Register 360 BLK Edit