AutoCAD programmering Tick Cad

For de fleste er AutoCAD et fikst og færdigt tegneprogram, der kommer med en række funktioner, som dækker alle behov. Men vidste du, at AutoCAD også er en programmeringsplatform, hvor alt i princippet er muligt?

AutoCAD opfattes først og fremmest som et tegneprogram, men har faktisk altid været tænkt som et åbent system, som brugerne selv kan programmere for at opnå maksimal udnyttelse. Det er godt at vide, når du bevæger dig ud i specialiseret brug af AutoCAD, hvor der er rutiner som gentages igen og igen. Programmering af AutoCAD er nemlig en genvej til at automatisere, hvilket både øger effektiviteten og reducerer fejl i dine projekter, og dermed giver en bedre bundlinje.

Det mest spændende ved programmering i AutoCAD er, at det er nemmere end de fleste forestiller sig. Med blot få tilretninger kan, det som før var en manuel tidsrøver, ordnes med ét klik.

”Hos Tick Cad oplever vi, at rutinerede AutoCAD brugere ofte ender i den situation, at rutineopgaverne hober sig op. Jo mere man bruger AutoCAD, jo mere vil man bevæge sig ind i en niche, der ikke er udviklet standardmoduler til. Det er her vi oftest ser behovet for automatisering og programmering”, siger Jan Brauer, der er Arkitekt Cand.arch. hos Tick Cad.

Automatisér rutinearbejde med AutoCAD programmering

Programmeringen kan hjælpe med at automatisere standardrutiner. Lige fra korrekt opsætning af tegningerne, til den færdige tegning sendes til plot eller distribueres elektronisk til samarbejdspartnere. Tommelfingerreglen er, at hvis du gentager den samme rutine igen og igen, så kan det automatiseres.

Udover programmering af standardrutiner, kan der opsættes adgang til data fra databaser og regneark, og herved laves en sikker og hurtig integration med virksomhedens øvrige dataflow.

Det er også oplagt at bruge programmering til opgaver, hvor der er mange indbyrdes afhængigheder, som alle skal opdateres, når der sker ændringer.

Hos Tick Cad arbejdes der med tre niveauer af programmering i AutoCAD:

  • Simple tilretninger kan være scripts af kommandosekvensen, og tilretninger af menuer og UI, så de passer til de aktuelle opgaver.
  • Programmering i VBA og LISP benyttes når rutinerne er simple, men kræver input for at blive afviklet. Fordelen ved denne metode er, at det er nemt at sætte op og løbende vedligeholde.
  • Programmering i .net. er det oplagte valg til programmer, der skal videresælges eller installeres hos mange brugere. Metoden er ideel til større og mere komplekse opgaver, da der gives adgang til de dybeste dele af DWG formatet og AutoCADs kommandostruktur. Programmering i .net anvendes også til opgaver, hvor man ønsker rutinen gennemført uden at åbne AutoCAD.


Tick Cad har meget erfarne programmører med kompetencer på alle tre niveauer.

Kontakt Tick Cad hvis du vil vide mere om programmering i AutoCAD og om hvorvidt dine rutineopgaver kan automatiseres.

Læs også:

AutoCAD automatisering reducerer fejl